Αναλύσεις Αγώνων

02/07/2020

Κόπα Αμέρικα: Η Πιο Ιστορική Διοργάνωση Ποδοσφαίρου!

Η ιστορία μιας…ιστορικής διοργάνωσης

Το Κόπα Αμέρικα είναι η πιο ιστορική, διεθνής διοργάνωση στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αριθμώντας 103 χρόνια ύπαρξης!!! Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη διοργάνωση του Κυπέλλου Νοτίου Αμερικής, όπως ονομάζεται πλήρως η διοργάνωση, διεξήχθη το 1916, από τις 02 έως τις 16 Ιουλίου , με τη συμμετοχή τεσσάρων, μόνο, ομάδων με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων ανεξαρτησίας της Αργεντινής! Έτσι, λοιπόν, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Χιλή και η Ουρουγουάη ρίχτηκαν στην μάχη με σκοπό την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου με την Ουρουγουάη να κατακτά το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η Ουρουγουάη έχει δημιουργήσει ένα ιστορικό παράδοξο! Έχει κερδίσει και το πρώτο Κύπελλο Νοτίου Αμερικής και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο!! Παρ΄όλα αυτά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, της λείπουν οι διακρίσεις, αφού όταν δεν είναι νικήτρια, καταποντίζεται.

Κόπα Αμέρικα ή Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής;

Όμως, παρά το γεγονός ότι έχουμε αναφερθεί, ως τώρα, στη διοργάνωση με το όνομα Κόπα Αμέρικα, αυτή δεν ονομαζόταν πάντα έτσι. Πριν το 1975, η αρχική της ονομασία ήταν Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Νοτίου Αμερικής (Campeonato Sudamericano de Selecciones). Φυσικά, εμπρόκειτο για μία εξαιρετικά αντιεμπορική ονομασία, που ευτυχώς άλλαξε. Η διοργάνωση από το 1916 διεξάγεται υπό την αιγίδα της Conmebol (ας πούμε η Ομοσπονδία της Νότιας Αμερικής), η οποία έχει περιβάλλει στη σκέπη της 10 ομάδες, που επί της ουσίας, συγκροτούν μια άτυπη ποδοσφαιρική νοτιοαμερικανική ένωση, μιας και λειτουργούν ως κράτη-μέλη!

Οι χώρες-ομάδες αυτές είναι ισόβια μέλη και συμμετέχουν στην τελική φάση χωρίς να δώσουν προκριματικά! Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, τα κριτήρια της διοργανώτριας αρχής δεν είναι και ποτέ δεν ήταν γεωγραφικά, αφού κανονικά θα έπρεπε να συμμετέχουν στη διοργάνωση τόσο η Γουινέα όσο και το Σουρινάμ, που ανήκουν, γεωγραφικά, στη ζώνη της Νοτίου Αμερικής.

Ο χρόνος, ο τόπος και ο…φόνος!

Η περί ης λόγου διοργάνωση, μέχρι πριν 12 χρόνια, διεξαγόταν σε μη καθορισμένα χρονικά διαστήματα και εκτός ημερολογίου της FIFA.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του 1959, όταν και είχαμε τη διεξαγωγή δύο διοργανώσεων σε μια χρονιά με την Αργεντινή και την Ουρουγουάη να την κατακτούν!

Πλέον, από το…σωτήριο έτος του 2007, πάρθηκε η απόφαση να διεξάγεται κατά τα πρότυπα της FIFA, ήτοι κάθε 4 χρόνια. Και όχι μόνο αυτό…!

Η φετινή διοργάνωση θα είναι η τελευταία που θα διεξαχθεί εκτός καλεντάρι της FIFA. Από την επόμενη, θα εναρμονιστεί πλήρως με τας επιταγάς και θα διεξάγεται μαζί με τα τελικά του Euro, κάθε 4 χρόνια.

Διαβάστε Επίσης: 

Το Copa America ξεκινά στη Novibet με σούπερ προσφορά* για τα μέλη!

Η επέτειος, η ανεξαρτησία και το Κόπα Αμέρικα….αλλιώς!

Στις 3 Ιουνίου 2016, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την έναρξη της διοργάνωσης, τελέσθηκε ένα Κόπα Αμέρικα…αλλιώς! Συγκεκριμένα, ήταν το πρώτο Κύπελλο Νότιας Αμερικής που τελέσθηκε εκτός Νότιας Αμερικής! Άρα, ένα Κόπα…Αμερικάνο! Σε αυτό, συμμετείχαν τα 10 κράτη-μέλη συν 6 ομάδες από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική (Concacaf), όπως ο Παναμάς, η Αϊτή, η Κόστα Ρίκα, οι Η.Π.Α., το Μεξικό και η Ιαμαϊκή ( Τζαμάικα δηλαδή!). Ωστόσο, δε θα λέγαμε πως κάτι τέτοιο ήταν πολύ παράδοξο. Η Conmebol φροντίζει σε κάθε διοργάνωση να προσκαλεί 2-3 ομάδες εκτός Νότιας Αμερικής.

Κόπα Αμέρικα 2019 στη Βραζιλία.

Copa America 2019- Η Βραζιλία και οι άλλες

Η φετινή διοργάνωση θα είναι η Νο.46 και θα διεξαχθεί στη Βραζιλία. Η βασίλισσα του Κυπέλλου όμως είναι η Ουρουγουάη με 15 κατακτήσεις ενώ η Βραζιλία φιγουράρει μόλις στην 3η θέση με 8 πίσω από την Αργεντινή.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι από τα 10 κράτη-μέλη τα 8 έχουν κατακτήσει το τρόπαιο. Μόνο η Βενεζουέλα και ο Ισημερινός δεν το κατέκτησαν. Και φέτος είναι ευκαιρία η πρώτη να πάει καλά, ναι, όσο τρελό και αν με θεωρείται και δίνει 50.00 η κατάκτηση βενεζουέλα! Απλά, ως σκέψη!

Θα συμμετέχουν κανονικά οι 10 συνήθεις ύποπτες και δύο προσκεκλημένες, όχι όμως το Μεξικό και οι Η.Π.Α. όπως συνήθως αλλά η Ιαπωνία (όπως και το 1999) για δεύτερη φορά και το Κατάρ για πρώτη φορά. Να σημειωθεί, ότι οι προσκεκλημένες χώρες έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν και να κατακτήσουν κανονικά το τρόπαιο! Τα χρήματα βλέπετε είναι κινητήριος δύναμη. Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι η διοργάνωση θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ. Εσείς μην ξεχάσετε να δείτε στα πινακάκια κάθε χρήσιμη πληροφορία για γήπεδα, ομίλους και προγνωστικά της διοργάνωσης.

Καλή τηλεθέαση να έχουμε και να το σηκώσει η καλύτερη!!

 

* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις 21+ ετών /ΚΕΘΕΑ: 2109215776/Αρμόδιος ρυθμιστής: UKGC/ Η συχνή συμμετοχή στα παίγνια εκθέτει τους συμμετέχοντες στον κίνδυνο εθισμού και απώλειας περιουσίας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*