Πως να στοιχηματίσετε χωρίς συναίσθημα

Σε κάθε πράγμα που κάνουμε στη ζωή μας κυριαρχεί το συναίσθημα. Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε στο στοίχημα θα πρέπει να γνωρίζετε, πως ο συγκεκριμένος παράγοντας λειτουργεί αρνητικά στην κρίση μας.

Στο παρακάτω κείμενο θα αναφέρουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και τρόπους, με στόχο να παραμερίσουμε τα συναισθήματα που στην πλειοψηφία οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις και μειώνουν την αποδοτικότητα.

1) Συναισθηματική διαχείριση

Όποιος στοιχηματίζει θα πρέπει να γνωρίζει, πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα προκαλεί αρκετά συναισθήματα. Από την αρχική έξαψη του ενθουσιασμού, καθώς αναγνωρίζεται η ευκαιρία για την αξία στο ποντάρισμα, μέχρι τον ενθουσιασμό και την απελπισία. Υποσυνείδητα πάντα γνωρίζουμε αυτά τα συναισθήματα, ωστόσο κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει και συνειδητά. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς έρευνες δείχνουν ξεκάθαρα, πως η ισχυρή συναισθηματική διαχείριση βελτιώνει την απόδοση και τη λήψη αποφάσεων.

Η συναισθηματική διαχείριση αντιμετωπίζεται από ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή. Θα μπορούσαμε να πούμε, πως λειτουργεί σαν ένα είδος τσιπ μνήμης. Όλα τα συναισθήματά μας, θετικά και αρνητικά ενσωματώνονται εκεί και οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται ως αισθητήρες. Δηλαδή, η σύγκριση από τις εμπειρίες του παρελθόντος με την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.

2) Συναισθηματισμός

Λόγω του τρόπου που αναπτύσσεται ο εγκέφαλος, πάντοτε το συναίσθημα κυριαρχεί πριν από τη σκέψη. Κάθε σκέψεις ή ερεθίσματα σκανάρονται πρώτα από την αμυγδαλή για συναισθηματικό αντίκτυπο πριν ενεργήσουμε συνειδητά. Με απλά λόγια νιώθουμε πριν σκεφτούμε και αυτός είναι ο κυρίαρχος λόγος, που τα συναισθήματα αντλούν τέτοια δύναμη στη ζωή και την καθημερινότητά μας.

Για να το συσχετίσουμε αυτό με το στοίχημα, θα αναφέρουμε κάποιες αντιδράσεις του οργανισμού όταν ποντάρουμε. Ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται, η αναπνοή γίνεται βαριά και εντείνεται. Είναι η περίφημη απάντηση «μάχη ή πτήση», καθώς ο εγκέφαλός αναγνωρίζει ότι είμαστε σε μπελάδες. Ευτυχώς, μία κακή πρόβλεψη δεν σημαίνει πως κινδυνεύει η ζωή μας. Εκτός και αν παίζουμε με χρήματα δανεικά και εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε κάτι σημαντικό. Ποτέ μα ποτέ δεν ποντάρουμε με λεφτά άλλων ανθρώπων, αυτός είναι ένας από τους άγραφους νόμους της αγοράς.

3) Η «πειρατία» της αμυγδαλής

Αυτή η αντίδραση είναι γνωστή ως «Amygdala Hijack», που πρακτικά σημαίνει ό,τι η σκέψη του εγκεφάλου (ο νεοφλοιός) παρακάμπτεται και ενεργούμε με το ένστικτο. Ο νεοφλοιός μπορεί συνήθως να επεξεργαστεί τέσσερα ρεύματα σκέψης κάθε φορά. Ωστόσο, όταν ξεκινά η «πειρατεία» η λειτουργική μας μνήμη διακυβεύεται και παλεύουμε να επεξεργαστούμε ένα ρεύμα σκέψης. Με απλά λόγια δεν μπορούμε να σκεφτούμε ορθά και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η «πειρατεία» της αμυγδαλής είναι τόσο επιζήμια.

4) Τέσσερα tips για να ανταπεξέλθετε

α) Βάλτε φρένο

STOP!!! Σταματήστε άμεσα και κάντε σωστές επιλογές. Όταν στρεσαριζόμαστε πάντα παίρνουμε λάθος αποφάσεις. Θα πρέπει να γνωρίζετε, πως ο εγκέφαλος σε ανάλογες καταστάσεις δεν επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες. Μάλιστα έρευνες δείχνουν, πως λιγότερο από το 5% είναι διαθέσιμο από τις πληροφορίες που γνωρίζουμε κανονικά. Η ανάκτηση στον έλεγχο του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας!

β) Οξυγόνο

Αρκετά κατανοητό και απλοϊκό. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, η συμβουλή αυτή δίνεται για κάποιο λόγο και δεν είναι καθόλου τυχαία. Η συνειδητή αναπνοή, αποσπά τις συνεχόμενες και αρνητικές σκέψεις.

γ) Ενίσχυση της εκτίμησης

Αφιερώστε χρόνο για να αποδεχτείτε την κατάσταση. Μόλις τοποθετήσετε την πιθανή απώλεια στην προοπτική, όλα φαίνονται λιγότερο σοβαρά από όσο νομίζει ο εγκέφαλος. Κανείς δεν παθαίνει κάτι και στο τέλος της ημέρας, είναι απλά χρήματα και αυτά κάποια στιγμή θα γυρίσουν ξανά σε εσάς.

δ) Αναζητήστε πληροφορίες

Τελευταίο και σημαντικό βήμα είναι η επαναφορά των πληροφοριών στον εγκέφαλο. Εκεί δηλαδή που αυξάνεται το 5% των διαθέσιμων πληροφοριών και λαμβάνετε μια απόφαση βάσει λογικής και λογικής όχι λόγω συναισθηματικής καθοδήγησης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Από τα χρόνια ενασχόλησης με το στοίχημα και την εμπειρία, το πιο σημαντικό πράγμα στο στοίχημα είναι ένα. Η αίσθηση της λογικής, όσο δύσκολο και αν ακούγεται τόσο εύκολο είναι να το εφαρμόσετε. Πάντα θα υπάρχουν αποτυχίες, κακές ημέρες και ατυχία εφόσον ασχολείστε με το στοίχημα. Είναι κανόνας. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα και άμεσα θα το αντιληφθεί ο καθένας μας. Να θυμάστε ορισμένους κανόνες: πάντα παίζουμε με στρατηγική και πότε με λεφτά που δεν έχουμε στην τσέπη μας.

Ποντάρετε με λογική και σύνεση, διατηρήστε την προοπτική, κρατήστε την ψυχραιμίας σας και συνεχίστε!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*