Αναλύσεις Αγώνων

29/03/2020

Στοίχημα: Η ισοπαλία

Είναι γενικώς παραδεδεγμένο ότι το στοίχημα έχει δυσκολέψει αρκετά τόσο τον σύγχρονο παίκτη όσο και το ίδιο στη φύση του, ως σπορ. Το μέγεθος της γνώσης και της εμπειρίας ενός παίκτη δεν είναι πάντα το πιο επιτυχημένο και ασφαλές εργαλείο για την επιτυχία, αφού τα δεδομένα που ίσχυαν ακόμα και πριν από μια εβδομάδα ενδεχομένως την επόμενη να έχουν ανατραπεί. Έτσι, δεν είναι λίγοι οι παίκτες που αναζητούν μεγάλες αποδόσεις και ευκαιρίες ώστε με λίγα χρήματα πονταρίσματος να εισπράξουν διπλά, τριπλά και ακόμα περισσότερα κέρδη. Έχει παρατηρηθεί όμως, ότι περισσότερο με τζόκερ παρά με μια λελογισμένη κίνηση μοιάζει κάτι τέτοιο. Ένα πολύ υποτιμημένο αλλά εξαιρετικά επικερδές σημείο του στοιχήματος είναι η ισοπαλία. Σήμερα λοιπόν, αυτό το ζήτημα θα θίξουμε και θα αναλύσουμε, για να μην σας βρουν οι μπουκ….εκμεταλλεύσιμους! Γιατί όλα εξηγούνται μεσα απο την στοιχηματική θεωρία!

Η ισοπαλία

Γιατί να επιλέξω την ισοπαλία:

Πριν ξεκινήσουμε να ποντάρουμε σε ένα παιχνίδι το σημείο της ισοπαλίας θα πρέπει να ξέρουμε το γιατί το κάνουμε. Πρώτος λόγος είναι γιατί δεν μας…γεμίζει το μάτι ο άσος ή το διπλό τόσο από πλευράς τιμής όσο και από πλευράς πιθανοτήτων. Αν δεν μας ικανοποιεί κανένα από τα δύο σημεία γιατί κυρίως είναι λάθος οι αποδόσεις βάσει της εκτίμησής μας (υπερβολικά μικρό ή μεγάλο βάσει ποσοστού) τότε δικαίως θα πάμε στο σημείο της ισοπαλίας. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί βλέπουμε την ισοπαλία ως μια μεγάλη ευκαιρία να βγάλουμε μεγάλο κέρδος και να βρούμε το αδύνατο σημείο των μπουκ, οι οποίοι πιθανόν να έχουν υποτιμήσει το σημείο αυτό δίνοντας μεγάλη απόδοση.

Πώς να επιλέξω την ισοπαλία

Δεν μπορούμε να παίξουμε στα τυφλά όταν πρόκειται για στοίχημα και ιδίως για ένα τόσο δύσκολο σημείο, όπως αυτό της ισοπαλίας, που έχει λιγοστές πιθανότητες επαλήθευσης μαζί με τις ανατροπές και τα σκορ/σκόρερς. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένους δρόμους και τακτικές προκειμένου να είμαστε σχετικά ασφαλείς για το ότι έχουμε σκεφθεί, τουλάχιστον, σωστά. Τι κοιτάμε λοιπόν για να ποντάρουμε μια ισοπαλία;;

(1) Το σετ των αποδόσεων: Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε παράλογες αποδόσεις σε ομάδες που έχουν ίδιους στόχους, κίνητρο και καλή ομάδα σε σχέση με τον αντίπαλό τους. Αν για παράδειγμα διεξάγεται ο αγώνας Εργοτέλης-Χανιά για την Σούπερ Λιγκ 2 και έχουμε το σετ αποδόσεων: 2.65/3.35/3.35 τότε θα πρέπει να καταλάβουμε γιατί ο μπουκ έχει επιλέξει αυτό το σετ για αρχή.

Θα πρέπει εν ολίγοις, να λάβουμε υπόψη τις (2) παραμέτρους του αγώνα. Αν για παράδειγμα η ομάδα του Εργοτέλη αγωνίζεται στο γήπεδό της ή σε ουδέτερη έδρα, καθώς μπορεί να συμβαίνει και αυτό. Επίσης, αν και κατά πόσο έχει ανάγκη τους βαθμούς, σε ποια βαθμολογική θέση βρίσκεται, ποια ήταν τα προηγούμενα αποτελέσματα που έφερε εντός και κυρίως ποια είναι η σχέση της ομάδας με άλλες κρητικές ομάδες και ποια τα αποτελέσματα που έφερε. Σαφώς και πρέπει να σκεφτόμαστε και αυτήν την παράμετρο. Σε άλλα πρωταθλήματα, όπως της Σκανδιναβίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας κυρίως, υπάρχουν καλές και εχθρικές σχέσεις ανάμεσα σε κάποιες ομάδες οπότε ανάλογα μπορεί να καθοριστεί και το αποτέλεσμα. Αν για παράδειγμα, έχουμε ντέρμπι ανάμεσα στην Φράιμπουργκ και στην Μπάγερν Μονάχου μπορούμε να επιλέξουμε πιο εύκολα την ισοπαλία από ό,τι σε έναν αγώνα Σάλκε-Μπάγερν, καθώς στην πρώτη περίπτωση έχουμε δύο ομάδες από την ίδια περιοχή, με καλές σχέσεις και καλή παράδοση στα μεταξύ τους ματς. Ακόμα μια σημαντική παράμετρος η προϊστορία, που σε αυτά τα ματς παίζει μεγάλο ρόλο. Η Μπάγερν, μιας και την αναφέραμε, συνηθίζει να…είναι φιλική με τις ομάδες του Μονάχου. Επιπλέον, μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι και οι απουσίες βασικών παικτών-κλειδιά για κάποια ή και για τις δύο ομάδες που αναμετρώνται. Ένας παίκτης καθορίζει ένα αποτέλεσμα όσο δύσκολο και αν ακούγεται, ιδίως αν είναι εγνωσμένης αξίας.

Τα… μαθηματικά

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη είναι η (3) μεταβολή των αποδόσεων. Σε ασιατικά πρακτορεία ( η αγορά της Ασίας είναι η μεγαλύτερη) πολλές φορές παρατηρούμε έντονη μεταβολή αποδόσεων και κάποιες φορές αναίτια. Για παράδειγμα, αν δύο ομάδες έχουν ντέρμπι ή έναν σημαντικό αγώνα να δώσουν, δεν έχουν απουσίες και έχουν ανάγκη τους βαθμούς, τότε αν δούμε ένα σετ που θα αδικεί κάποια από τις δύο πρέπει να σκεφτούμε πονηρά. Η μία ομάδα μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω σε σχέση με την αντίπαλό της οπότε πιθανόν η σύγκρουσή της να φέρει το Χ.

Τέλος, ένα τελευταίο κομμάτι που πρέπει να προσέξουμε είναι (4) η στατιστική. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για στοίχημα, δηλαδή μαθηματικά, στατιστική και συμφέρον. Ένα σετ της τάξεως 2.65/3.35/3.35σε ένα ντέρμπι είναι σωστό εκ πρώτης όψεως με άθροισμα το 100. Οπότε, σε αυτήν την περίπτωση ο μπουκ είναι σωστός και προσεκτικός. Όμως, με μια πιο προσεκτική δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Στην περίπτωση που οι δύο ομάδες είναι πλήρεις, γιατί με απουσίες μιλάμε με άλλα δεδομένα, έχουν κίνητρο, αλλά διαφέρουν βαθμολογικά η μία ομάδα αδικείται. Αν μάλιστα, έχουμε το ματς Μάνστεστερ Σίτι-Έβερτον με το σετ των αποδόσεων να είναι 1.35/4.50/5.50 έχουμε τα εξής να αναλύσουμε: Η Σίτι είναι δεύτερη και η Έβερτον  στην 15η θέση. Όμως, αν αναλογιστούμε για παράδειγμα, ότι η Σίτι έχει χτίσει ένα καλό σερί και τα σερί κάποια στιγμή ”σπάνε”, έχει απόντα τον ποδοσφαιριστή-κλειδί Αγκουέρο, είναι σχετικά κουρασμένη και η Έβερτον ανεβαίνει, έχει προσλάβει νέο προπονητή, παλεύει τα ντέρμπι και η εικόνα της είναι καλή, τότε αξίζει να ρισκάρουμε. Μάλιστα, το ρίσκο μας θα άξιζε περισσότερο, αν η Σίτι είχε και άλλο παιχνίδι, εμβόλιμο ή ευρωπαϊκό μεσοβδόμαδα. Ο μπουκ εκμεταλλεύεται την επιλογή πολλών παικτών που προτιμούν λανθασμένα μία μικρή απόδοση, για να ”κλείσουν” το δελτίο τους και να έχουν εύκολο κέρδος. Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο. Ιδίως μάλιστα σε τέτοιο ματς που κανείς δεν περιμένει την έκπληξη. Σκοπός είναι να προσπαθήσουμε να εισβάλουμε στο μυαλό των μπουκ και να οδηγήσουμε εμείς τις πιθανότητες εκεί που θέλουμε.

Επομένως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ισοπαλία, τα σημεία γενικότερα είναι δύσκολο να επαληθευτούν και φυσικά να παιχτούν. Πλέον, όλο και λιγότεροι είναι οι παίκτες που επιλέγουν τέτοιο ρίσκο. Σίγουρα όμως, όσοι επιλέγουν να ρισκάρουν πρέπει να γνωρίζουν ότι το στοίχημα είναι ένα κράμα επιλογών, ένα σύνολο παραμέτρων και φυσικά  η όποια επιλογή καθορίζεται πάντα από τον παράγοντα τύχη. Ας ρισκάρουμε, συνεπώς, λίγο παραπάνω πλέον, αλλά με λογική και πονηριά!! Καλή τύχη!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*